sobota, 10 maja 2014

Tarta ze szparagami i groszkiem pod serową kołderką;)



Co zrobić w piątek na obiad?
Najlepiej coś co robi się samo i bardzo dobrze smakuje.
Szparagi kupiłam już kilka dni temu, myślałam że zrobię z nich zupę krem, ale szkoda miksować tak piękne i jędrne warzywo:)
Jak zwykle wyczyściłam lodówkę ze wszystkiego co powinno zostać zjedzone przed wyjazdem na weekend
 i zabrałam się do dzieła:)

Składniki na tartę ze szparagami:
  • ciasto francuskie;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • puszka zielonego groszku;
  • ser biały w kostce (mógłby być ser feta);
  • kilka plasterków żółtego sera;
  • łyżka śmietany;
  • sól, pieprz do smaku.

Szparagi umyłam i odcięłam końcówki, gotowałam 4-5min. w wysokim garnku, takim by główki szparagów nie były zanurzone we wrzątku. Są bardzo delikatne, zmiękną pod wpływem pary, a później w piekarniku. Na ciasto francuskie rozłożyłam wcześniej podgotowane szparagi (które powinny ostygnąć, by ciasto się nie rozpuściło). Dołożyłam zielony groszek, rozkruszyłam biały ser, wymieszany ze śmietaną, a na wierzch rozłożyłam plastry żółtego sera. Posoliłam, popieprzyłam i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200st. Piekłam 17-20 min;)


Obiad uzupełniłam naszym ulubionym łososiem. Tym razem obficie posypałam rybę pieprzem cytrynowym i upiekłam jak zwykle;)



Jedzmy sezonowe warzywa, bo są najzdrowsze!!
Mamy aktualnie sezon na szparagi, a wkrótce zrobię coś z botwinki;)

Smacznego!!

2 komentarze: