czwartek, 19 grudnia 2013

POROWA

Najszybciej i najłatwiej zrobić zupę na obiad. Tym razem wybrałam pora, a dokładnie jego białą część i powstał krem z pora (prawie jak sok z żuka;)). Do przygotowania zupy potrzebujemy:
  • 2 duże pory,
  • pół cebuli,
  • 4 ziemniaki,
  • kieliszek białego wina,
  • łyżkę śmietany 30%,
  • boczek,
  • sól, biały pieprz i wodę.
 W garnku o grubym dnie smażę posiekanego pora i cebulę (najlepiej na maśle klarowanym-dla zdrowia i smaku). Dokładam pokrojone ziemniaki. Jak warzywa będą szkliste dolewam wina, kiedy wyparuję dolewam wody (może być bulion). Gotuję do miękkości, blenduję i dokładam śmietanę. Zupa gotowa, świetnie smakuję z usmażonym boczkiem, startym żółtym serem i czosnkowymi grzankami. 


Polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz