Chleb dla dziadka z domowej piekarenki
Dziadek J. bardzo zwraca uwagę na to co je, tzn. babia E. dba o jego dietę;) Unika wszystkiego co niezdrowe, a przede wszystkim białej mąki. Dlatego przygotowałyśmy dla dziadka chleb orkiszowo - żytni z siemieniem lnianym. Ciasta wyszło bardzo dużo więc rozdzieliłam na dwa bochenki, ale gdybym miała większą formę to wyszedłby piękny i okazały. Zrobię tak następnym razem.
Chleb orkiszowo-żytni z siemieniem lnianym:
1.Zaczyn:
2.Siemię lniane namoczyć: 100g siemienia w 180 ml wody. Wymieszać, odstawić na noc
3.Wymieszać zaczyn z siemieniem i dodać:
210stopni - 10 min
180stopni- 45-50 min
Polecam użyć formy (przynajmniej) 35cm.
Smacznego!!
Dobrze, że zrobiłam dwa małe, bo mieliśmy pyszną kolację, a głupio byłoby dać w prezencie pół chleba hihihi |
Zaopatrzyłam się w mąkę w młynie, bo chodzenie do sklepu z wózkiem trochę mnie zmęczyło;);) |
Chleb orkiszowo-żytni z siemieniem lnianym:
1.Zaczyn:
- łyżka zakwasu,
- szklanka mąki orkiszowej,
- szklanka wody.
2.Siemię lniane namoczyć: 100g siemienia w 180 ml wody. Wymieszać, odstawić na noc
3.Wymieszać zaczyn z siemieniem i dodać:
- szklankę mąki żytniej;
- 4 szklanki orkiszowej;
- 4 szklanki wody;
- 15 g drożdży;
- 2 łyżeczki soli.
210stopni - 10 min
180stopni- 45-50 min
Polecam użyć formy (przynajmniej) 35cm.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz