Wytrawne placki jaglane z cukinią, marchewką i natką pietruszki

Do zrobienia tych placków zmusiła mnie sytuacja;). Jak pisałam  W TYM POŚCIE nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się tego nie robić, dlatego wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną (która miała posłużyć za podstawę kolacji), połączyłam z "warzywnymi resztkami " z lodówki. Cukinię w weekend kupiłam z myślą o zupie, a marchewka to pozostałość po bulionie. Reszta jest wynikiem mojej wyobraźni;);)


Składniki:
  • pół szklanki ugotowanej kaszy,
  • połowa cukinii (moja była dość duża),
  • dwie ugotowane marchewki,
  • natka pietruszki,
  • jajo od szczęśliwej kury,
  • dwie łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • dwie łyżki mąki jaglanej (opcjonalnie, w zależności od gęstości ciasta),
  • szczypta soli i kurkumy,
  • olej do smażenia.
placki jaglane z cukinii i marchewki

Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną.
Zetrzeć cukinie na tarce (na grubych oczkach), osolić, odczekać, aż puści sok i odcisnąć za pomocą ręcznika papierowego/ ściereczki/ pieluchy tetrowej.
Ugotować marchewkę i rozgnieść widelcem. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania dość gładkiego, gęstego ciasta. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut z dwóch stron.


To już ostatni przepis na placki w tym roku-obiecuję!!Za kilka dni będziemy witać kalendarzową jesień, przyjdzie więc czas na świeżą porcję jesiennych przepisów.

Smacznego!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty