Razowy makaron z indykiem i zielonymi warzywami
Pyszny, pyszny i jeszcze raz pyszny!!
Może przygotowanie nie trwało 5 minut, ale było warto.
Do przygotowania makaronu z zielonymi warzywami potrzebujemy:
Smacznego!!
Może przygotowanie nie trwało 5 minut, ale było warto.
Do przygotowania makaronu z zielonymi warzywami potrzebujemy:
- makaronu;
- dwóch plastrów indyka;
- małą cukinię;
- małego brokuła;
- garść młodego szpinaku;
- masła;
- czosnku.
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię kroję na plastry. Na patelnie wlewam olej rzepakowy i dodaję czosnek. Podgrzewam na średnim ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż czosnek zacznie skwierczeć. Dodaję cukinię, oprószam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszam i smażę przez około 1 - 2 minuty. Dodaję połowę masła pokrojonego na kawałki, mieszam i duszę bez przykrycia na średnim ogniu przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec cukinia powinna być miękka, ma się częściowo rozpadać, miejscami może być lekko zrumieniona.
- Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję al dente.
- Umyty szpinak (można jedynie sparzyć wodą) dodałam do cukinii pod koniec duszenia.
- Indyka pokroiłam na malutkie kawałki (takie lubimy najbardziej), osoliłam i usmażyłam na oliwie.
- Gdy makaron był gotowy ustawiłam patelnię z powrotem na ogniu i przed dodaniem makaronu podgrzałam wszystko razem. Wraz z makaronem dodać do cukinii kilka łyżek wody z gotowanego makaronu, która po podgrzaniu (30 - 60 sekund) utworzy sos.
- Wszystko posypałam natką pietruszki;)
Smacznego!!
Oglądam jak zwykle i zachwycam się :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Dziękuje!:)
Usuń