czwartek, 26 czerwca 2014

Pizza wiejska po francusku ;)

Nie ma nas na blogu, ale w życiu...oj jesteśmy!!jak my jesteśmy!!;)
To, że nie pokazuję nowych zdjęć nie znaczy, że przestałam istnieć i jeść. Jem nadal racjonalnie i systematycznie, tylko jakoś entuzjazm związany z blogowaniem nieco opadł. Pomysłów mam bez liku, tylko doskwiera mi brak czasu. Wiele postów czeka na ostateczny szlif, kilka na napisanie od początku do końca, ale jak wytłumaczyć ponad rocznemu dziecku, że teraz musi zająć się sobą przez 30 min. bo mamusia musi napisać kilka słów dla potomnych. Jak wytłumaczyć dziecku, które od urodzenia spędza każdą chwilę w bliskim kontakcie z rodzicem, że ma zostać w swoim pokoju (jeśli nawet do toalety chodzę w jej towarzystwie:):) No cóż, ponoszę konsekwencję rodzicielstwa bliskości, ale nie chce narzekać, tylko cieszyć się tym co mam!
Mam fajnego męża, zdrową i ponadprzeciętną córkę, nadal częste pobudki w nocy, ale i codziennie obiad z dwóch dań;)
Ostatnio udało mi się zrobić nową, pyszną zupę krem z białych szparagów i ziemniaków. Okazała się zupą tak wyśmienitą, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, a dziś przedstawiam kolejne danie z ciasta francuskiego. Na moim blogu była już  tarta ze szparagami i groszkiem  i  francuskie wg. Ani Starmach z pomidorem i cukinią, a dziś pizza po francusku;)



Żeby przygotować szybki obiad dla dwóch osób potrzebujemy:
  • paczkę ciasta francuskiego,
  • puszkę pomidorów,
  • dwie kiełbaski dobrej jakości,
  • cebulę,
  • kilka plasterków dobrego sera,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • czosnek,
  • pieczarki,
  • przyprawy,
  • świeżą bazylie z balkonu lub ogródka ;)

Przygotowanie:
Pomidory usmażyć z czosnkiem na patelni. Na innej usmażyć pieczarki na maśle. Rozgrzać piekarnik do 190st. Ciasto rozłożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i podpiec przez 10 min. Następnie równomiernie położyć na nie sos pomidorowy, pieczarki, pokrojoną w plasterki kiełbaskę i cebulę, przykryć serem. Ja posypałam na koniec przyprawą prowansalską i włożyłam do pieca na kolejne 10 min. Zjedliśmy z dodatkiem świeżej bazylii.




Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz