wtorek, 14 października 2014

Orkiszowo-jaglany chleb z domowej piekarenki

Może jeszcze nieidealny, ale z całą pewnością najlepszy ze wszystkich, które do tej pory upiekłam. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, polecam go wszystkim, którzy rozpoczynają przygodę z pieczeniem chleba. Jest niewymagający, nie potrzebuje zakwasu, nie musi długo wyrastać, wątpię, że mógłby się nie udać. Spróbujcie!!Zachęcam!!



Do wykonania tego pysznego chleba potrzebujemy:
- 300g. mąki orkiszowej (użyłam jasnej typ 1050),
- 200 g. mąki jaglanej,
- 25g. drożdży,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 3 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka płatków jaglanych,
- 1 łyżka sezamu(opcjonalnie),
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru brązowego/ 2 łyżki miodu,
- 2,5 szklanki ciepłej wody.



Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy na ok. godzinę, lub do podwojenia objętości. Przekładamy do formy, spryskujemy wodą lub olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (210st.) na 55 min. W trakcie pieczenia przykrywam chleb papierem do pieczenia (jeśli zbyt  mocno się rumieni)
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Później spożywamy z masłem, białym serem lub dżemem malinowym.

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda...chyba sie skuszę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie, w weekend wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Muszę się któregoś dnia za niego zabrać. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń