poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Najlepsze domowe hamburgery jakie jadłam (bez bułki)

Mój kryzys kulinarny dobiega końca-mam taką nadzieję. Przez ostatnie, kilka dni nie miałam ochoty na jedzenie, a tym bardziej na gotowanie. Na samą myśl o zakupach spożywczych miałam gęsią skórkę.
Dziwne uczucie. Nie miałam pomysłu na śniadanie, a co dopiero obiad. W tym czasie zdarzyła mi się przypalona owsianka i nieosolone mięso.

Dziś obiad się udał i przygotowałam go z przyjemnością.
Zaczęło się od wizyty w dobrym sklepie mięsnym gdzie czekał na mnie piękny kawałek wołowego mięsa. Od razu pomyślałam o hamburgerach. Nie chciałam przygotowywać bułek, bo jedliśmy je już na śniadanie, dlatego mięso miało inne, zdrowsze towarzystwo.
Przedstawiam hamburgery z mięsa wołowego z kasza jaglaną i młodą, zieloną fasolka szparagową.


Składniki na kotlety (9szt.):
  •  350g wołowego mięsa mielonego. Najlepiej mielonego w sklepie, na miejscu, na widoku;););
  • jajko od szczęśliwej kury;
  • łyżka bułki tartej;
  • połowę czerwonej cebuli;
  • pęczek natki pietruszki;
  • łyżka musztardy (ja miałam rosyjską, ale można użyć innej);
  • 2 łyżki ketchupu ;
  • łyżka sosu sojowego;
  • szczypta soli i pieprzu.
Siekam natkę i cebulę. Dodaję wszystkie składniki do mięsa i mieszam. Formuję niewielkie mięsne kulki i "rozpłaszczam". Smażę na gorącym tłuszczu (olej rzepakowy) z każdej strony po 3-4 min.
Podaję z dowolnymi warzywami i kaszą jaglaną.
 

Ps. Do mięsa można dodać posiekane oliwki, kapary, ogórki kiszone i wiele innych warzyw.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. jajo od szczęśliwej kury:D ja też dodaję cebulkę, oliwki, natkę pietruszki… wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwki w naszej rodzinie to przejda tylko na pizzy;)

      Usuń
  2. Dzisiaj też robiliśmy hamburgery, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcialabym przygotowac w koncu takie w bulce ale robione na zdrowo;)

      Usuń
  3. My akurat dziś na obiad steak. Wrocław mnie jakiś czas temu zachęcił to zrobienia, bo akurat trafiliśmy na jakiś festiwal. Twoje burgery za to przepysznie wyglądają, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachecam, polecam. Steaka nigdy nie robilam;)

      Usuń