poniedziałek, 9 lutego 2015

Zapiekana cukinia

Cukinia to moje ulubione warzywo. Mam ją zawsze w lodówce, wykorzystuję na różne sposoby np. do zrobienia placków (przepis dostępny TUTAJ ), a'la schabowych albo do leczo. Tym razem powstały cukiniowe zapiekanki z wołowiną. Pyszne, lekkie i tworzące samodzielne danie.

Do wykonania przepisu potrzebujemy:
* 500g mielonego mięsa wołowego,
* cztery cukinie,
* łyżki ketchupu, łyżeczki musztardy,
* natki pietruszki,
* cebuli,
* dwa ząbki czosnku,
* sól, pieprz do smaku.



Wykonanie:
Cukinie wydrążamy, miąższ wkładamy do miski i delikatnie solimy.
Na oleju smażymy cebulę i czosnek, a kiedy cebula się zeszkli dokładamy mięso. Smażymy kilka minut, dokładając w trakcie smażenia musztardę i ketchup. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiedy mięso będzie całkowicie ścięte, dodajemy miąższ z cukinii (odlewając wcześniej z miski cukiniową wodę). Smażymy jeszcze kilka minut, na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Farsz nakładamy na wydrążone cukinie, posypujemy serem.
Pieczemy w 175 st. przez 30 min.
Gotowe!



Cukinie zapiekane z mięsem mielonym z wołowiny

Ja podałam zapiekanki na obiad w towarzystwie kaszy jaglanej.
Myślę, że równie dobrze smakował by farsz z warzyw (wersja wegetariańska).
Zrobiłabym go z dyni, ugotowanego i rozgniecionego brokuła i cukinii.
Spróbujcie!
Polecam!
Smacznego!!

Cukinie zapiekane z mięsem mielonym z wołowiny

2 komentarze:

  1. Taka cukinia jest pyszna ale ja też lubie pomidory i paprykę podobnie zapiekaną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda!Choć za papryką nie przepadam.

      Usuń