Wypróbowałam już kilka rodzajów ciemnych chlebów, bardzo je lubimy, ale z czasem człowiek pragnie zjeść "normalny" biały chleb.
Dzisiaj relacja z pieczenia "zwykłego chleba", przepis sprawdzony, piekłam go już kilka razy, robiłam go również jako prezent pod choinkę. Zdjęcia zrobiłam za pierwszym razem, po kilku zmianach teraz wyrasta dużo szybciej i jest znacznie wyższy;)
|
To jest naprawdę duża miska, a teraz wyrasta prawie po brzeg.. |
|
jeszcze gorący i niestety pęknięty.. |
|
teraz jest wyższy niż blaszka i nie pęka |
|
"mamo nudzi mi się bez ciebie" |
|
następnego dnia rano.. |
|
o mały włos nie zrobiłabym zdjęcia- był pyszny mniam;) |
Pszenny Chleb na Zakwasie:
- 3 szklanki mąki pszennej(ja użyłam tym 650);
- 1,5 szklanki wody;
- łyżeczka drożdży świeżych;
- szczypta soli(użyłam morskiej ok. łyżeczki;
- 3/4 szklanki zakwasu żytniego.
Wymieszać składniki mikserem i odczekać 2-3 godz.(ja czekałam dłużej, bo nie miałam czasu;)) przekładamy do blaszki (moja ma ok.30 cm), możemy poczekać jeszcze godzinę i do piekarnika.
210st i 40 min i jemy pyszny chleb;)
Komentarze
Prześlij komentarz