Najlepsze domowe hamburgery jakie jadłam (bez bułki)
Mój kryzys kulinarny dobiega końca-mam taką nadzieję. Przez ostatnie, kilka dni nie miałam ochoty na jedzenie, a tym bardziej na gotowanie. Na samą myśl o zakupach spożywczych miałam gęsią skórkę.
Dziwne uczucie. Nie miałam pomysłu na śniadanie, a co dopiero obiad. W tym czasie zdarzyła mi się przypalona owsianka i nieosolone mięso.
Dziś obiad się udał i przygotowałam go z przyjemnością.
Zaczęło się od wizyty w dobrym sklepie mięsnym gdzie czekał na mnie piękny kawałek wołowego mięsa. Od razu pomyślałam o hamburgerach. Nie chciałam przygotowywać bułek, bo jedliśmy je już na śniadanie, dlatego mięso miało inne, zdrowsze towarzystwo.
Przedstawiam hamburgery z mięsa wołowego z kasza jaglaną i młodą, zieloną fasolka szparagową.
Składniki na kotlety (9szt.):
Podaję z dowolnymi warzywami i kaszą jaglaną.
Ps. Do mięsa można dodać posiekane oliwki, kapary, ogórki kiszone i wiele innych warzyw.
Smacznego!!!
Dziwne uczucie. Nie miałam pomysłu na śniadanie, a co dopiero obiad. W tym czasie zdarzyła mi się przypalona owsianka i nieosolone mięso.
Dziś obiad się udał i przygotowałam go z przyjemnością.
Zaczęło się od wizyty w dobrym sklepie mięsnym gdzie czekał na mnie piękny kawałek wołowego mięsa. Od razu pomyślałam o hamburgerach. Nie chciałam przygotowywać bułek, bo jedliśmy je już na śniadanie, dlatego mięso miało inne, zdrowsze towarzystwo.
Przedstawiam hamburgery z mięsa wołowego z kasza jaglaną i młodą, zieloną fasolka szparagową.
Składniki na kotlety (9szt.):
- 350g wołowego mięsa mielonego. Najlepiej mielonego w sklepie, na miejscu, na widoku;););
- jajko od szczęśliwej kury;
- łyżka bułki tartej;
- połowę czerwonej cebuli;
- pęczek natki pietruszki;
- łyżka musztardy (ja miałam rosyjską, ale można użyć innej);
- 2 łyżki ketchupu ;
- łyżka sosu sojowego;
- szczypta soli i pieprzu.
Podaję z dowolnymi warzywami i kaszą jaglaną.
Ps. Do mięsa można dodać posiekane oliwki, kapary, ogórki kiszone i wiele innych warzyw.
Smacznego!!!
jajo od szczęśliwej kury:D ja też dodaję cebulkę, oliwki, natkę pietruszki… wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńOliwki w naszej rodzinie to przejda tylko na pizzy;)
UsuńDzisiaj też robiliśmy hamburgery, mniam ;)
OdpowiedzUsuńChcialabym przygotowac w koncu takie w bulce ale robione na zdrowo;)
UsuńMy akurat dziś na obiad steak. Wrocław mnie jakiś czas temu zachęcił to zrobienia, bo akurat trafiliśmy na jakiś festiwal. Twoje burgery za to przepysznie wyglądają, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachecam, polecam. Steaka nigdy nie robilam;)
Usuń