Wytrawne placki jaglane z cukinią, marchewką i natką pietruszki
Do zrobienia tych placków zmusiła mnie sytuacja;). Jak pisałam W TYM POŚCIE nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się tego nie robić, dlatego wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną (która miała posłużyć za podstawę kolacji), połączyłam z "warzywnymi resztkami " z lodówki. Cukinię w weekend kupiłam z myślą o zupie, a marchewka to pozostałość po bulionie. Reszta jest wynikiem mojej wyobraźni;);)
Składniki:
Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną.
Zetrzeć cukinie na tarce (na grubych oczkach), osolić, odczekać, aż puści sok i odcisnąć za pomocą ręcznika papierowego/ ściereczki/ pieluchy tetrowej.
Ugotować marchewkę i rozgnieść widelcem. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania dość gładkiego, gęstego ciasta. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut z dwóch stron.
To już ostatni przepis na placki w tym roku-obiecuję!!Za kilka dni będziemy witać kalendarzową jesień, przyjdzie więc czas na świeżą porcję jesiennych przepisów.
Smacznego!!
Składniki:
- pół szklanki ugotowanej kaszy,
- połowa cukinii (moja była dość duża),
- dwie ugotowane marchewki,
- natka pietruszki,
- jajo od szczęśliwej kury,
- dwie łyżki skrobi ziemniaczanej,
- dwie łyżki mąki jaglanej (opcjonalnie, w zależności od gęstości ciasta),
- szczypta soli i kurkumy,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną.
Zetrzeć cukinie na tarce (na grubych oczkach), osolić, odczekać, aż puści sok i odcisnąć za pomocą ręcznika papierowego/ ściereczki/ pieluchy tetrowej.
Ugotować marchewkę i rozgnieść widelcem. Posiekać natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania dość gładkiego, gęstego ciasta. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut z dwóch stron.
To już ostatni przepis na placki w tym roku-obiecuję!!Za kilka dni będziemy witać kalendarzową jesień, przyjdzie więc czas na świeżą porcję jesiennych przepisów.
Smacznego!!
Muszę koniecznie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńhttp://swiatamelki.blogspot.com
Daj znać jak smakowały!
OdpowiedzUsuń